Entrevista en La Veu de Sóller, 15/5/2009 (Catalá)

publicado a la‎(s)‎ 19 may. 2009 13:30 por Jaime Izquierdo Pereira   [ actualizado el 19 may. 2009 17:51 ]
Jaime Izquierdo: “Les xarxes socials són persones, no tecnologia”

Guillem Puig

Jaime Izquierdo és un madrileny enamorat de la nostra vall que es defineix a si mateix com a matemàtic d’estudis, informàtic de professió i mercader de vocació. Amb una àmplia experiència en el món de les noves tecnologies, Izquierdo sent una autèntica passió pel món de la comunicació, no de bades és un poliglota convençut a més de bon conversador. Darrerament es troba centrat en el món de les noves tecnologies i en especial en el web 2.0.

Pregunta.- Què és el web 2.0?
Resposta.- És la designació amb què es fa referència al internet més participatiu. Es tracta del conjunt de tecnologia, iniciatives i eines que permeten que siguin els mateixos usuaris els que generin els continguts a la xarxa.

P.- Quines són les virtuts de les noves xarxes socials ?
R.- En primer lloc voldria destacar el valor que s’hi dóna a la conversació; fet que ens permet mantenir la comunicació amb gent diversa d’arreu del món. En segon lloc, ens permet establir vincles comunicatius independentment de la situació geogràfica en què es trobi el nostre interlocutor. I finalment, ens permet donar difusió d’una manera ràpida  i de forma global a les nostres idees. És la suma d’aquests tres factors: diàleg, comunicació i difusió on rau l’èxit de les xarxes socials.

P.- I quins en són els riscs?
R.- Això dependrà de la pròpia personalitat i dels objectius que cada individu vulguin assolir. Pens que la gent ha d’aprendre a gestionar la pròpia transparència a través de la xarxa: per posar tan sols un exemple, no és lògic incloure a les xarxes socials certes dades personals ni bancàries. Per altra banda, la gent també ha d’aprendre a controlar el temps que dedica a les xarxes socials.

P.- Què no s’ha de fer mai a través de les xarxes socials?
R.- Per ètica, no mentir ni utilitzar contactes per vendre’s directament. Mentre que per prudència no hem de publicar informació que ens pugui comprometre més del compte; així com no confiar en excés en la gent que no coneixem.

P.- Què és el bàsic a l’hora de connectar-se a una xarxa social?
R.- En principi elegir-la bé en funció dels objectius que en vilguem assolir ja que n’hi ha de diferents perfils; després, no mentir i en darrer lloc tenir iniciativa.

P.- Creu que la gent té suficients coneixements del que són aquestes xarxes?
R.- No, i aquí és on hi ha el problema. Hem de distingir entre tres estereotips d’usuaris de les xarxes: els analògics que són els que no tenen coneixements sobre informàtica; els nadius digitals, que són els que ja han nascut amb aquest fenomen -per posar-ne un exemple la joventut d’avui en dia; i els immigrants digitals, que són els que s’han hagut d’iniciar en aquest món. En aquest sentit, hem de tenir present que la desconeixença d’aquest fenomen sempre genera por envers el desconegut; és aquí on es genera el concepte negatiu de les xarxes socials. A tot això, hi hem d’afegir la mala imatge generada per les notícies que es centren en l’aspecte més negatiu de les xarxes socials.

P.- Cap a on evolucionaran aquestes xarxes en un futur?
R.- És evident que cada cop hi ha més joves que es connecten a la xarxa, aquest fet tendrà unes repercusions en el futur ja que es canviaran radicalment els models econòmics i de negoci.

P.-Què li passa a la societat actual que es refugia en el món de les xarxes socials?
R.- Realment no crec que sigui un refugi, almenys no per a tots els usuaris. Pens que funcionen tant bé per la necessitat de comunicació que tenim els humans.

P.- La societat cada cop es deshumanitza més i en conseqüència es demonitza la informàtica?
R.- Crec que no, ja que a la xarxa una de les iniciatives que es gestionen millor són les de la solidaritat i la cooperació. Per tant, no pens que ens deshumanitzem. El que sí és important és gestionar bé la voluntat de cooperació a través de les xarxes socials.

P.- Des de quan es dedica a estudiar el web 2.0 i tot el que li va al darrere?
R.- En realitat crec que només en som un usuari molt actiu des de fa temps; però des de fa un any ho som en un aspecte més professional ja que em dedic a generar un catàleg de competències específiques a l’hora d’abordar una iniciativa web 2.0 com pot ésser connectar-se a una xarxa social. En aquest sentit m’he dedicat a estudiar les capacitats i habilitats que ens permeten obtenir èxits  i minimitzar riscs.

P.- La tecnologia acabarà anul.lant a les persones?
R.- De cap de les maneres, a les xarxes socials el que compta són les persones no la tecnología.

Comments